Goedbedoelde adviezen en de Negenmaandenbeurs

Een week geleden was ik op de Negenmaandenbeurs. En nee, dit is geen blog waarin ik jullie vertel dat nummer vier onderweg is. Zoals jullie eerder hebben kunnen lezen is mijn ‘kleine’ zusje in blijde verwachting en die wilde zich graag onderdompelen in de jaarlijkse blijde baby bende.

Hoe dan ook, ik was dus op die beurs. Het was voor mij zo’n zeven jaar geleden dat ik daar was dus ik wist niet meer helemaal waar ik me op moest voorbereiden. Dat is dan direct het voordeel van de Negenmaandenbeurs, want je kunt je er niet echt op voorbereiden. Er zit charme in de sfeer, de aanbiedingen zijn (soms) goed en ik heb nieuwe dingen ontdekt. Na zeven jaar moederschap is dat ook niet meer de orde van de dag, dus dat was wel leuk.

Het zijn ook niet de kwebbelende vrouwen, zwanger of niet, de aanbiedingen of de nieuwe gadgets die me storen. Wel de duizenden mensen die het allemaal beter weten. Want alles is wetenschappelijk bewezen, uitgebreid getest (niet op dieren, wel op baby’s?) en ze hebben het allemaal zelf ook thuis. En soms hebben ze gelijk, want elke baby zal tot op zekere hoogte eenzelfde groei doormaken. En soms hebben ze ongelijk, want elke baby en elk gezin is anders. En dat is allemaal prima.

Zelf betrapte ik me ook op het beter weten. Mijn zusje stond te twijfelen over het wel of niet aanschaffen van een Stokke Newborn set. Ik was daar nogal fel op tegen, omdat mijn ervaring is dat je het ding amper gebruikt en ze zijn nogal duur om in de hoek te laten verstoffen. Ze heeft niet naar me geluisterd (goed zo!) en gaat er toch voor. Inclusief serieus hip panterhoesje trouwens.

Later heb ik haar nog mijn excuses aangeboden, want het zat me toch wel dwars. Dat mijn kids nou niet zoveel in die newborn set hebben gelegen, wil niet zeggen dat haar dochter er niet optimaal van kan genieten. En zo niet, dan is het ook goed. Want het is haar dochter, haar geld en haar stoffige hoek.

Het is een dunne lijn, tussen goedbedoeld advies en beter weten. De Negenmaandenbeurs zette mij even aan de andere kant van de lijn, maar nu blijf ik weer braaf aan de goedbedoelde advies kant. Het liefst gevraagd advies, want ongevraagd advies kan ik via deze blogs wel kwijt. Scheelt ook weer.

6 reacties

  1. Jolanda

    Met 3 zussen en 2 schoonzussen kreeg ik genoeg adviezen en stoffige attributen, heb toen ook wel geleerd dat je met adviezen mag doen wat je zelf wilt: gebruiken of overboord gooien net als met de stoffige attributen trouwens 😀

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.