Gastblogs Mamabel
boys3life  

Oud & nieuw

Oud & nieuw is nooit echt mijn favoriete moment van het jaar geweest. Vuurwerk vind ik leuk om naar te kijken, maar bij voorkeur van een afstand en niet uit de handen van mijn geliefde. Bubbels drinken moet ook kunnen op andere dagen en gezellig samenzijn met familie zit voor mij ook niet vast aan de jaarwisseling. Waarom dan toch deze blog?

Omdat ik ervaringen wil delen over oud & nieuw met kinderen. Want ik heb gemerkt dat ouders, zeker nieuwbakken ouders, toch zenuwachtig worden als de jaarwisseling eraan komt. We zitten al een paar weken in het nieuwe jaar, maar ik hoop toch dat je er wat aan hebt als je je plannen gaat maken voor de volgende jaarwisseling.

Voor mij werd dit de zevende jaarwisseling als moeder, dus ik heb tot die leeftijd ervaringen om te delen. Oud & nieuw met pubers kom ik over een jaar of tien op terug.

In het ritme
Het uitgangspunt voor mij is altijd geweest dat het ritme van het kind zoveel mogelijk behouden moet blijven. Dat betekent dus ook dat ik geen van mijn kinderen wakker maak rond middernacht. Ik weet dat er mensen zijn die dat wel doen en wellicht ga ik er anders over denken als ze ouder zijn, maar vooralsnog bevalt me dit helemaal prima. Nu heb ik het geluk dat ik drie kinderen heb die niet heel snel wakker te krijgen zijn, dus het gaat ook best goed zo. De tweeling was een tikje onrustig toen het vuurwerk buiten echt losbarstte, maar niets wat een speentje en een slaapliedje niet konden fixen. Mijn advies dus met een baby: gewoon normale tijd naar bed. En zelf misschien een tikje rustig aan doen, zodat je ‘s morgens ook weer normale tijd eruit kunt voor het ontbijt van je kleintje(s).

Voor de oudste hebben we voor het tweede jaar op rij ‘kinder oud&nieuw’ gevierd. Dit heb ik bedacht omdat ik merkte dat sommigen van zijn vriendjes of vriendinnetjes wel om middernacht werden wakker gemaakt en daar prachtige verhalen over vertelde. Hij wilde dit natuurlijk ook meemaken en vroeg mij waarom hij dit nooit gezien had. Om zijn nachtrust te bewaren, maar hem wel oud & nieuw te kunnen laten ervaren hebben we dus een kinderversie gemaakt.

10, 9, 8, 7….
Eigenlijk is het niet zo ingewikkeld, maar het is wel erg leuk. Rond 19:30 zetten we een YouTube filmpje op met een aftelklok, net als wat je ziet tijdens het echte oud&nieuw. Hij telt dan uit volle borst mee en zodra we bij de nul zijn gaat iedereen elkaar uitgebreid een gelukkig nieuwjaar wensen. We drinken Jip & Janneke champagne en gaan daarna naar buiten voor het vuurwerk. We steken dan speciaal vast wat mooi siervuurwerk af, zodat we een echt oud & nieuw feest hebben. Nog een paar sterretjes, een toastje met smeerkaas, en dan is het feest voor de kleine man compleet. Rond acht uur ligt hij dan op bed, en vier uur later merkt hij niets van het ‘grote mensen oud&nieuw’. Voor ons de perfecte balans tussen het bewaren van het ritme en een kind toch een oud & nieuw gunnen. Doe er je voordeel mee.

En om nog even een standpunt in te nemen in de discussie van de dag: Wat mij betreft groeien mijn kinderen op in een Nederland waar zelf random vuurwerk afsteken helemaal niet zo normaal is. Waar het niet normaal is dat er met vuurwerk vernielingen worden aangebracht. En waar het al helemaal niet normaal is dat mensen verwond raken door vuurwerk, of erger. Een Nederland waar je wél kunt genieten van het moois wat vuurwerk te bieden heeft, want ik blijf het prachtig vinden om naar te kijken. Maar liever niet uit de handen van mijn kinderen.

Laat ze maar lekker lang van de Jip & Janneke champagne genieten.

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.