Hokjes
boys3life  

Hokje 1: Werkende moeder

Zoals jullie in mijn bio kunnen lezen ben ik deze blog begonnen om een tegengeluid te geven aan alle negatieve berichten. Dat zijn vooral negatieve berichten die horen bij het zogenaamde hokjesdenken. Er zijn vrij veel hokjes waar ik in pas, of in gezet word, en die wil ik omarmen. Daarom hiermee het begin van een serie hokjes die ik met jullie wil bespreken.

Werkende moeders zijn de eenhoorns van de samenleving. Het schijnt sommige mensen namelijk nog steeds te verrassen dat het moederschap en een (fulltime) baan prima te combineren is. En dat verbaasd mij dan op mijn beurt weer. Want inmiddels is de maatschappij steeds beter ingericht op ouders die allebei willen werken. Het kan altijd beter, maar het is niet onmogelijk in mijn ogen. En hoe fijn is het dat je dan een keuze kunt maken. Vader en moeders!


De NOS stelde een aantal topmannen vragen die topvrouwen weleens voor hun kiezen hebben gekregen. Het artikel is bijna vier jaar oud, maar helaas herken ik de vragen nog steeds. Ik beantwoord een aantal vragen graag voor jullie.

Hoe combineer je een drukke baan met je privéleven?
Vaak hoor ik deze ook in de vorm: ‘Hoe doe je dat toch?’ of ‘Waar haal je de tijd vandaan om nog X of Y te doen?’. Het antwoord is vrij eenvoudig: goed plannen en zoveel mogelijk rust in de bovenkamer bewaren. Wij kijken elk weekend naar de volgende week. Wie brengt of haalt de kids en wie zorgt voor eten op tafel? Dat betekent niet dat het hier nooit ploft of dat we nooit in een squeeze terecht komen. Maar gelukkig blijven we dan redelijk nuchter en regelen we snel dat het weer soepel loopt.

Als je zou moeten kiezen tussen je werk en je gezin, wat zou je dan kiezen?
Wat een rotvraag vind ik dit. En toch heb ik hem al wel een paar keer gekregen. Of bijvoorbeeld: ‘Mis je je gezin niet als je aan het werkt bent?’. Het eerlijke antwoord is dat ik niet kan kiezen. Natuurlijk gaat mijn gezin voor als het echt een of-of keuze is, maar in realiteit sta ik nooit voor die keuze. Het ene moment vraagt mijn werk meer aandacht en het andere moment mijn gezin. Vooralsnog heb ik dat altijd prima kunnen combineren dus ik zie niet in waarom ik een keuze moet maken.

Heb je het idee dat je je kinderen genoeg ziet?
Over het algemeen: ja. Vrijwel elke ochtend voor opvang/school en elke avond met eten/bedtijd zie ik de kinderen en dat vind ik belangrijke momenten. En natuurlijk zijn er ook momenten waarop ik baal dat ik toch langer van huis ben of een andere afspraak heb waardoor ik ze niet zelf op bed kan leggen. Maar dat hoort er nou eenmaal bij. Alle belangrijke momenten in hun leven ben ik sowieso bij, zoals hopelijk binnenkort het afzwemmen van de oudste!

Hoe voorkom je dat je door de combinatie gezin en carrière afstevent op een burn-out?
Geen idee. Ik heb nog nooit een burn-out gehad dus ik weet ook niet of ik er recht op af aan het rennen ben. Maar goed, ik vermoed toch wel dat je dan een flinke dosis stress en andere klachten ervaart en dat heb ik niet. Dus ik verwijs naar mijn antwoord op de eerste vraag, goed plannen en een nuchtere instelling.


Wij werken allebei 36 uur en zijn om beurten een dag thuis voor de kinderen. Gecombineerd met hele fijne werkgevers, die flexibiliteit in tijden en werklocatie bieden, maakt dat wij hier heel happy mee zijn. En niet te vergeten: wij hebben een fantastisch netwerk aan opvang om ons heen. Zowel professionele opvang als opa’s en oma’s die altijd klaar staan om ons kroost op te vangen als wij iets voor werk te doen hebben.

Groeten van een eenhoorn!

Dit is deel 1, van net zoveel delen als ik kan bedenken. Iemand nog suggesties?

1 Comment

  1. Fijne vakantie? | Boys 3 Life

    […] nu.. een fijne vakantie! Oh nee, ik moet nog gewoon werken. Zat ik nog maar op school […]

Leave A Comment

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.