Moederschap
boys3life  

Mijn 5 tips over verhuizen met kinderen

De afgelopen maanden zijn wij druk bezig geweest met klussen, inrichten en verhuizen. Dit was zeker niet de eerste keer dat ik ging verhuizen, maar het was wel de eerste keer met drie kinderen. Dat blijkt toch lastiger te zijn dan alleen of met 1 kind. In deze blog deel ik mijn vijf belangrijkste tips.

 1. Voorbereiding
  Voor ons zat er een lange voorbereidingstijd aan vast, er zat ruim anderhalf jaar tussen onze handtekening en de oplevering van het huis. Dat scheelt, geef ik eerlijk toe. Maar zelfs als je minder tijd hebt, bereid je goed voor. Wie doet wat wanneer? En belangrijk: waar zijn de kids dan? Wij hebben het geluk met lieve familie om ons heen die konden oppassen, dat was allemaal ruim van te voren geregeld.
 2. Neem de tijd met inpakken
  Het helpt echt om vooraf na te denken welke spullen je waar wilt hebben. Gaat dit speelgoed op de kinderkamer of in de berging? En heb je die leuke Sinterklaasversiering nu nodig, of pas als je er al zes maanden zit? Of, gebruiken de kids die half kapotte speeltjes eigenlijk niet meer? Als je dit soort vragen kunt beantwoorden voordat je inpakt, scheelt je dat veel werk. Je hoeft er namelijk in je nieuwe huis niet meer over na te denken waar je al je spullen laat.
 3. Praat erover
  Hoe klein kinderen ook zijn, ze begrijpen dat er iets gaat gebeuren. Er heerst spanning in huis, er staan dozen waar eerst kasten stonden en kinderen hebben dit door. Leg gewoon uit wat er gaat gebeuren en maak het niet te groot. Voor ons als volwassenen is verhuizen spannend en vaak een grote stap. Voor kleine kinderen lijkt die stap alleen maar groet, dus hoe normaler je erover doet hoe makkelijker ze erin meegaan. Geef ze ook de ruimte om het oude huis te missen, daar zitten ook fijne herinneringen aan!
 4. Meehelpen
  Zijn je kinderen oud genoeg om te kunnen helpen? Ga dan samen met ze aan de slag in hun nieuwe kamer. Samen met de oudste heb ik zijn nieuwe meubels in elkaar gezet en dat heeft bijgedragen aan zijn gevoel van thuis. Aan iedereen die het wil horen vertelt hij nu vol trots dat hij zijn kamer zelf gemaakt heeft. Als meubels in elkaar zetten nog niet gaat, kan je natuurlijk ook kijken naar helpen uitpakken of bepaald speelgoed een mooie plek geven. Op die manier voelt je kind zich vast eerder thuis.
 5. Zo min mogelijk verandering
  Dit klinkt vreemd, ik weet het. Verhuizen is altijd een verandering, hoe beperk je dit dan? Door verder zoveel mogelijk hetzelfde te houden. Slaapt je kind met speentje en wilde je dat afbouwen? Wacht dan even tot na de verhuizing. Slaapt de ene van de tweeling altijd links en de andere rechts? Probeer dat dan in het nieuwe huis ook zo te zetten. Zeker voor kleintjes is het fijn om herkenbaarheid te hebben, zelfs in een vreemd huis.

Natuurlijk ben ik geen deskundige, maar deze vijf tips hebben mij enorm geholpen om de rust te bewaren voor de kinderen. We wonen hier nu amper een paar weken, maar ze weten hun weg al prima te vinden. En daardoor hebben wij ook meer rust van de verhuizing.

Heb jij nog tips voor ouders die gaan verhuizen?